Ritmo de Salsa

FEBRUĀRIS 2024

PIETEIKŠANĀS ANKETA IESĀCĒJU NODARBĪBĀM ŠEIT: 

https://docs.google.com/forms/d/1Z7lB2NHfOu1FOVXACN7Ur8jFBzR-fOww5wUNBKJAKmQ/edit

Pieteikšanās obligāta. Rakstiet, zvaniet - precizēsim, kur un kad tieši notiek Jūsu izvēlētās nodarbības! 

Par visiem jauno deju nodarbību un esošo deju nodarbību grupu jautājumiem rakstiet, meklēsim labāko risinājumu Jums! Mūsu e-pasts: info@ritmodesalsa.lv; Facebook: Ritmo de Salsa

Afro solo dejām: afrolatinodejas@gmail.com; Facebook: Afro Latino dejas Rīgā

 

Pirmdiena Otrdiena Trešdiena Ceturtdiena

Piektdiena

1. zāle 

17.30 - 18.30

Privātstundas

Privātstundas 

Privātstundas   Privātstundas

Privātstundas

 1. zāle

18.40 - 20.00

Salsa LA
Beginners
Andris & E

Salsa LA
Intermediate
Mārtiņš&A 

Afro Solo
Beginners
Irbe

Bachata
Improvers
Mārtiņš & O

Kizomba
Improvers
from 16.02
.
Kristaps & Z

1. zāle

20.10 21.30

 Bachata
Beginners
Raimo & E

 Bachata
Intermediate
Mārtiņš&A
Kizomba
Improvers
Ainārs & I
Bachata
Beginners
Raimo & O 
Kizomba
Improvers
Ainārs & I

2. zāle

18.40 - 20.00 

Bachata
Beginners
from 5.02.
Raimo & S

Bachata
Lady Styling
Beg/Impr
13.02.
Anett

Salsa LA
Beginners+
Raimo & E 

 

Salsa LA
Beginners
Raimo & I

2. zāle

20.10 21.30 

Salsa LA
Improvers+ 
Andris & S
 

 Salsa LA
Beginners
from 7.02.

Raimo & E

 

Kizomba
Beginners
from 16.02.

Zane Ginga  

 Mūsu Pasniedzēji: Raimo - Raimonds; Kārlis; Kristaps; Mārtiņš; Ainārs; Andris; A - Anda; Z - Zane Ginga; An - Anda; I - Irbe; S - Santa; E - Ekaterina

Pieteikšanās uz Afrikāņu dejām, rakstot vēstuli Afrikāņu Dejas Facebook lapā

 Ritmo de Salsa's e-pasts:  info@ritmodesalsa.lv   

Afro Latino Deju e-pasts: afrolatinodejas@gmail.com



 
Nodarbību apraksts
 
Salsa, bačata, kizomba, čača, merenge, semba u.c. Latīņamerikas un afro dejas lielākoties ir pāru dejas. Mēs mācām to sociālo stilu – tas nozīmē, - spēju dejot pārī bez iepriekš iestudētas kompozīcijas. Dejot improvizējot, un pat ar nepazīstamu partneri. Tas ir visai sarežģīti, tāpēc nodarbība tiek rūpīgi organizēta, lai optimāli un ātri apgūtu iecerētos soļus un ritmu, un lai dotu iespēju partneriem trenēties vadīšanas – sekošanas mākslā.
 
Pie mums nodarbības vienmēr sākas ar iesildīšanos, tad tiek trenēti soļi (atsevišķi, bez pāra), un tad nodarbības lielāko daļu pavadām pārī, mācoties figūru visos sīkumos, un „iedejojam to mūzikā”. Tad atkārtojam iepriekšējā nodarbībā apgūto figūru (protams, īsu brīdi – lai to ātri atcerētos). Un nodarbība noslēdzas ar brīvu izdejošanu, nostiprinot tikko apgūto.
 
Nodarbību laikā maināmies ar partneriem – tā ir ierasta metode salsas un afro deju pasniegšanā visā pasaulē, un pamatota – tādā veidā partneriem ir vieglāk apgūt vadīšanas - sekošanas prasmes, un skolotāji var vieglāk un ātrāk ieraudzīt kļūdas. Tādējādi paātrinās mācīšanās temps un kvalitāte.
Pāriem, kuri ļoti nevēlas mainīties, mēs dodam tādu iespēju.
 
Uz nodarbībām vēlams ņemt līdzi ērtu maiņas apģērbu, ir atsevišķas garderobes dāmām un kungiem. Obligāti ir ņemt sev ērtus maiņas apavus, kurus mainām garderobē (lai pašiem ērti un zālēs saglabātos tīrība – pa netīru grīdu ļoti grūti dejot).
 
Salsa
ir karstasinīga un strauja. Nodarbībās veidojam teorētiskas pauzes, lai līdzsvarotu fizisko slodzi, kas nav maza. Vēlams ņemt līdzi maiņas apģērbu.
Iesācēju nodarbībās vairāk laika paiet pamatsoļu apguvē un kustību treniņā, darbs pāros norit īsāku laiku, nekā vēlāk, sasniedzot Improover līmeni.
 
LA salsa
Tas ir Losandželosas salsas stils. Skaists un elegants stils, kura izcelsme, kā redzam nosaukumā, ir Losandželosa. Stils ir skatuvisks, tam raksturīgas elegantas, „nostieptas” kustības, pozas, taču to veiksmīgi var dejot arī neprofesionālis – sociāli. Dejojot partneri ievēro līnijas principu. Tiek dejots „uz 1” (on 1). Mācoties šo stilu, kungiem viegli saksaitīt soļus kombinācijās, figūras sākas „uz 1” un tā ritms ir skaidrs un relatīvi viegli uztverams. Tādējādi to vieli mācīties ieācēju līmenī. Sīkāk skatiet rakstā par salsas stiliem.
 
NY salsa
Tas ir Ņujorkas salsas stils. Tikpat elegants un skaists kā Losandželosas salsas stils, tas no pašiem pirmsākumiem veidojies Ņujorkā ar tās bagāto kultūrvidi. Stilā eiropeiskā dejošanas maniere veiksmīgi saplūdusi ar kubisko, raksturīgas daudzas latīņamerikāniskas kustības. Stils ir straujš, sarežģīta ritmika, soļi lieliski iekļaujas „mūzikā”, figūras tiek akcentētas „uz 2” (on 2). Figūru raksti no vienkāršiem līdz visai sarežģītiem. Piemērots īstiem salsas faniem, kas savu dejošanas manieri grib izkopt līdz augstam līmenim.
Tāpat kā Losandželosas stilā dejojot partneri ievēro līnijas principu. Sīkāk skatiet rakstā par salsas stiliem.
 
Kubas stila salsa
Šajā stilā daudz kubiskas kustības. Tas ir ļoti straujš, raksturojas ar dejojumu „pa apli”. Tas nozīmē, ka figūras un kombinācijas balstītas apļveida kustībā, partneriem vienam ap otru rotējot vienam ap otru dažādos virzienos. Stilu iespējams izkopt no vienkārša līdz visai sarežģītam. Šo stilu mācāmies kursu veidā kā ruedu (skat. tālāk).
 
Fiziskā slodze salsas nodarbībās – no vidējas (iesācējiem un līmenī Ar priekšināšanām) līdz lielai (vidējā un augstākajā līmenī).
 
Bačata
ir seksīgākā Latīņamerikāņu deja. Pamatā tā tiek dejota ciešajā satvērienā. Iespējams, tieši šīs dejas iespaidā salsa tiek uzskatīta par seksīgu deju, jo Latīņamerikas dejas nepārzinot, ir grūti atšķirt, kura salsa, kura bačata. Bačatas mūzika ir mierīgāka ritma, un ļoti romantiska, salīdzinot ar salsu. Fiziskā slodze nodarbībā ir relatīvi maza.
Nodarbībās figūru pamatus iemācāmies vaļējā satvērienā, tad apgūstam ciešo, lai dejojot tusiņos varat satvērienu brīvi izvēlēties, atkarībā no jūsu draudzīgajām attiecībām ar partneri. Bačatu ballītēs daudzi izvēlas dejot tieši ar savu partneri, izkopjot visai atraktīvu un oriģinālu bačatas dejošanas manieri. Daudziem pāriem tā kļūst par mīļāko deju, to skaitā mums.
Pateicoties mierīgajam ritmam, to viegli sākt mācīt jau iesācēju līmenī, ko mēs arī darām.
Fiziskā slodze – no nelielas līdz vidējai, atkarībā no līmeņa.
 
Kizomba
Kizomba ir pāru deja, kur partneri viens ar otru dejo ļoti tuvu kopā, ritmiskajā mūzikā izpildot jutekliskas kustības ar gurniem un dažādus smalkus solīšus. Kizombas soļi nedaudz atgādina tango soļus. Bet gan tie, kas dejo tango un ir mēģinājuši kizombu, un otrādi – kas dejo kizombu un ir mēģinājuši tango soļus, var teikt, ka dejas ļoti atšķiras. Kizombā pieļaujamas un "ir stilā" viļņveida auguma kustības, kas nav pieļaujamas argentīnas tango. Savukārt, atšķirībā no salsas, kizombas deja ir emociju pilna pret savu partneri un ieklausīšanās partnerī dejas laikā. Kizomba dejā parntneri neizrādās uz āru. Tāpēc arī pasaulē daudzi salsas dejotāji ir iemīļojuši kizombu kā alternatīvu salsai, kā pretstatu, kā iespēju padejot savādāk, lai pēc tam atkal mestos salsas dzīvespriecīgajā mutulī.
Fiziskā slodze – no nelielas līdz vidējai, atkarībā no līmeņa.
 
Čača
ir īpaši stilīga deja, ja to iemācās atbilstoši dejot. Mūzika mēdz būt gan ātra, gan lēna, gan romantiska, gan kontrastaina. Tajā bieži un daudz tiek praktizēti Footwork, kam, protams, arī nodarbībās pievēršam uzmanību. Čača ir relatīvi viegla, jo salīdzinājumā ar salsu tajā neizmanto gandrīz nekādus akrobātiskus elementus. Taču izmanto pretkustības ar rokām un ķermeni.
Nodarbībās īpašu uzmanību pievēršam čačas ritma apguvei, jo lielākoties ritms ir tas, ko dejotājiem neizdodas uztvert, dejojot čaču sociāli – salsatēkās. Patiesībā tas ir visai viegls, tikai mazliet jāpaklausās mūzika un jāizprot skaitīšanas principi. Čaču dejojam gan uz 2, gan 1 (on 2 & on 1), tāpēc labi varam atbildēt uz interesējošiem jautājumiem par čačas ritmu. Mācām čaču uz 2 (Cha-cha on 2).
Fiziskā slodze – vidēja.
 
Styling jeb kā stilīgi dejot un kā stilīgi izskatīties
Kāds puisis reiz jautāja vai Styling ir tās nodarbības, kurās „dāmas mācās kustināt rokas”?
Ne gluži. Styling mācās gan dāmas, gan kungi, tikai atsevišķās nodarbībās, jo dāmu un kungu Styling atšķiras. Protams, stilīgi izskatīties grib ikviens, tāpēc sava interesanta un pievilcīga dejas stila izkopšanai pievēršas visi sevi cienoši dejotāji.
Tātad, tās ir salsas nodarbības, kurās mācāmies kā gan dāmām, gan kungiem izsmalcināti dejojot kustēties, katram savā veidā – sievišķīgi vai vīrišķīgi, atbilstoši latīņamerikāniskajai mūzikas noskaņai un stilam. Dāmu kustības – Lady Styling nodarbībās un kungu kustības - Men Styling nodarbībās!
Tās ir it kā odziņa visai dejai: kustības, ar ko papildinām soļu izpildījumu, lai tie izskatītos nevis vienkārši „iztipināti”, bet gan skaisti nodejoti.
Pirmkārt jau izkopjam savu stāju, spēju noturēties taisni un līdzsvarā visu dejas laiku. Kustību treniņš ir nopietns, jo jāiemācās koordinēti kustināt visu ķermeni: plastiskas kustības ar rokām, augumu un pat galvu – tas viss ietilpst Styling.
Vēl katrā Styling nodarbībā ir vismaz viena figūra jeb soļu komplekss, kuru dejot Footwork laikā jeb tad, kad partneris (kungs) ļauj dejot dāmai vienai pašai. Šādas kustības parastajās salsas nodarbībās laika trūkuma dēļ netiek iekļautas, tās var iemācīties tikai šajās – Styling – nodarbībās. Iemācīties nodejot visai pievilcīgi, jau kopā ar papildinošajām Styling kustībām.
Šāds kustību treniņš attīsta pašapziņu, ļauj uz sevi paskatīties gluži no cita skatu punkta, un ar laiku ieraudzīt, cik mēs patiesībā esam skaisti, kad esam ietrenējušies tādi būt. Jo var pat stilīgi stāvēt, tikai to vajag iemācīties.
Fiziskā slodze – vidēja.
 
Rueda de Casino
Kubas stila salsas paveids, kurš tiek dejots lielā aplī, gandrīz katrā figūrā mainoties partneriem. Straujš. Mūzika ir ātra un ritmiska, nav laika apdomāt figūras, tās jāizpilda ātri un precīzi. Jautrs, ja kādam pārim kaut kas sajūk, iestājas liela jezga. 
Daudzām figūrām ir trāpīgi spāniski nosaukumi, kas dejošanu padara neaizmirstamu un atraktīvu. 
Toties figūras ir vieglas, tās apgūt var pat pilnīgs iesācējs, tāpēc šī deja ir visai populāra daudzu dejotāju vidū, jo tajā var lieliski izkustēties.

Fiziskā slodze – no vidējas līdz lielai tempa dēļ.   

Afro Latino Deju nodarbības

LATINO DEJAS, kas ir Salsa, Bačata, Merenge, Ča-ča-ča, Regetons.. un tā līdz Latīņamerikai un atpakaļ. 

AFRO DEJAS, kas ir mūsu ausīm mazāk zināmās - Kizomba, Semba, Kuduro, Afro-house, Afro tribal, Funana.. un tā viscaur Āfrikai un pie mums.

PIETEIKŠANĀS: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhbr3wG6y55FWv_HbnQdfxueo0QeJ-apri1OlWx2_FsHuNVA/viewform

Dejojam kustības no salsas (salsa), merenges (merengue), regetona (reggaeton), bačatas (bachata),  kuduro (kuduro), afrohouse (afro-house), afro cilšu dejām (afro tribal), funanas (funana) u.c. Latino un Afro dejām. 

Nodarbībās iemācīsim kustības no šīm dejām, kas ir paredzētas solo izpildījumam. Nodarbības var apmeklēt bez deju partnera, bet zinām, ka ļoti gribēsi paņemt līdzi draudzeni - droši, nāciet abas! 
Nodarbībās trenēsim visas muskuļu grupas – kāju, roku, augšējās ķermeņa daļas muskuļus, apakšējās ķermeņa daļas muskuļus u.c. muskuļu grupas. Kā arī attīstīsim lokanību un izturību.
Deja palīdz uzlabot līdzsvaru, koordināciju, stāju un ritma izjūtu, palielināt ķermeņa plastiskumu, lokanību, pilnveidot deju kustību tehniku, nostiprināt kāju, gurnu un vēdera muskulatūru. 
Galvenokārt tā ir iespēja savā brīvajā laikā atbrīvoties, priecāties par dzīvi un esošo mirkli! 

Dejas | Prieks | Improvizācija | Kultūra | Dzīve

Sīkāk: www.afrolatinodejas.lv 

 
 

 

Rīga Salsa Festvial 2014